Stadsbestuur verscherpt aanpak van gevaarlijk verward gedrag

17 December 2021, 16:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
De aanpak van verwarde personen met risicovol gedrag blijft een complexe zaak.

Er is minder overlast van verwarde personen in Den Haag dankzij een passender behandeling en hulpverlening. Dit door de stappen die zijn ondernomen na het onderzoek door GGD Haaglanden vanwege de blackfriday-steekpartij op 29 november 2019 in de Grote Marktstraat. Bij dit incident raakten drie minderjarigen gewond. De dader is vorig jaar veroordeeld tot 1 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Door bezuinigingen krijgen aanbieders van maatschappelijke opvang en ondersteuning te maken met een groep gevaarlijkere mensen dan voorheen. Dat vereist extra expertise en informatie over de betreffende personen. Dat is wat ook de Kessler Stichting heeft ervaren met de opvang van wat uiteindelijk de dader werd van het steekincident van 2019. Die was in september 2019 overgeplaatst vanuit Parnassia naar een plek voor kortdurende opvang bij de Kessler Stichting aan de Zamenhofstraat.

Inmiddels zijn nieuwe afspraken vastgelegd over informatiedeling tussen gemeente, Parnassia en de aanbieders van maatschappelijke opvang (Kessler Stichting en Leger des Heils). De GGZ-wijkteams leggen zich meer toe op risico-inschatting en het Daklozenloket richt zich op meer kennis van de problematiek. Ook maakt Den Haag twee jaar lang een half miljoen euro extra vrij voor de begeleiding binnen de 24 uurs-opvang van mensen die door hun probleemgedrag de veiligheid bedreigen.

Johanna Westerdijkplein
Ook de ervaring met het steekincident op 5 mei 2018 bij het Johanna Westerdijkplein - ook met drie gewonden - speelt een rol. Er is meteen dat jaar vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden een proefproject met een intensieve aanpak gestart. Sindsdien zijn 127 mensen op deze wijze behandeld.

Er blijven echter zorgen over een zogenaamde ‘harde kern’ binnen deze doelgroep met ernstig gestoord gedrag. Dat zijn personen die al langdurig in de intensieve aanpak zijn opgenomen, maar waarbij psychische problemen in combinatie met zorgmijdend gedrag en/of middelengebruik (drugs, alcohol) en/of problemen op andere leefgebieden een positieve verandering in de weg blijven staan.